Украина.doc

Лише щасливі корови дають органічне молоко

Останнім часом все більше на слуху такі вирази, як «натуральні продукти», «органічне виробництво», «еко-виробництво», та чи насправді, продукти, які все частіше зустрічаємо на прилавках великих магазинів, з позначкою – натуральні, є такими за своєю суттю?



Останнім часом все більше на слуху такі вирази, як «натуральні продукти», «органічне виробництво», «еко-виробництво», та чи насправді, продукти, які все частіше зустрічаємо на прилавках великих магазинів, з позначкою – натуральні, є такими за своєю суттю? Особливо, коли мова заходить про молоко, продукт, який найчастіше вживається саме дітьми.

Коли у нинішнього  голови наглядової ради українсько-швейцарського аграрного підприємства "ЕтноПродукт» Олега Жуковського мала народитися третя дитина – донечка, то він всерйоз задумався, а чим же її годуватиме? Чи знову магазинними сумішами та молочними продуктами сучасних заводів та фірм, що не позбавлені домішок та згущувачів? І в нього зародилася ідея започаткувати підприємство із замкнутим циклом виробництва органічної сільськогосподарської продукції, тобто метою такого виробництва є отримання повністю екологічно чистого продукту: злакових, бобових, молочних продуктів, фруктів і овочів. Для цього повністю чистою повинна бути земля: грунт ретельно перевіряють, щоб він не поливався хімікатами протягом трьох років перед посадкою в нього органіки.

Органічне молоко виходить з перевірених джерел: худоба відгодовується виключно органічними кормами, які були отримані без використання синтетичних добрив, пестицидів, без генетичне модифікованих організмів або їх продуктів після успішного проходження двох-трьох річного перехідного періоду. В органічному тваринництві заборонено використання стимуляторів та регуляторів росту, синтетичних амінокислот.

"Органічна корова - щаслива корова", - говорить Ерік Майлі, фермер із Швейцарії. Він займається виробництвом органіки у себе на батьківщині і вже близько п'яти років допомагає з розвитком цієї сфери українцям. Корова щаслива, говорить Ерік, коли вона наповнює шлунок, лягає, і просто перетравлює їжу. А потім дає молоко. Головне при цьому, щоб корова їла органічну траву.

В Україні корови з'їдають близько трьох тонн концентрованих кормів, але їм це не треба. В органічному виробництві для великої рогатої худоби імітують повністю природні умови утримання. У них - величезне пасовище, де вони днюють і ночують. Розведення тварин відбувається при дотриманні принципів підтримки здоров'я тварин шляхом стимулювання імунного захисту, а також вибір відповідних порід і методів тваринництва та попередження хвороб. Застосування хімічно синтезованих традиційних ветеринарних лікарських препаратів або антибіотиків з профілактичною метою заборонено. В органічному тваринництві застосування речовин для стимуляції росту або гормонів заборонено. Існують спеціальні вимоги щодо доступу тварин до пасовищ і площ зміст, забороняється утримувати тварин на прив'язі.

На переробних підприємствах органічні молочні продукти переробляються окремо від традиційної продукції, не застосовуються ароматизатори, підсилювачі смаку та інші речовини хімічного походження, відсутні жири рослинного походження. Кожен етап органічного виробництва перебуває під суворим контролем міжнародно акредитованого сертифікаційного органу, що засвідчує дотримання вимог і стандартів органічного виробництва шляхом видачі відповідного сертифіката, що включає назву і адресу підприємства, перелік продукції, стандарт органічного виробництва, термін дії сертифіката.

Від задумів до виділення минуло кілька років і нині ПрАТ «ЕтноПродукт» - це український-швейцарське аграрне підприємство із замкнутим циклом виробництва органічної сільськогосподарської продукції. Поля і ферми підприємства розташовані на північному сході Чернігівської області України, де обробляється 4000 га органічної землі (пасовища, сіножаті, ріллі), міститься більше 2000 голів великої рогатої худоби, завдяки чому створена основа для виробництва якісного кінцевого продукту. На молокопереробному підприємстві під Києвом виготовляється готова органічна продукція харчування під власною торговою маркою «ЕтноПродукт», що поставляється в торговельні мережі Києва та інших міст України. Продукція, яку виробляє підприємство: молоко сире органічне, молоко пастеризоване органічне, сметана органічна, кефір органічний, мед органічний, м'ясо органічне, овочі органічні, а також органічні зернові та бобові культури.

Отже, хочете бути міцними і здоровими, пийте молоко лише від щасливої корови!

 

Ольга ГОРОДНЯ



Обновлен 17 ноя 2013. Создан 16 ноя 2013



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником